utorak, 15. svibnja 2012.

Prehrana Shih Tzua


Ovu pasminu ne treba previše hraniti jer imaju sklonost brzo se udebljati i postati tromima. Kao sva živa bića u prehrani im je potrebna kombinacija masti, ugljikohidrata, proteina, vitamina i minerala, te voda, a sve to zajedno osigurava dovoljnu kalorijsku vrijednost za dnevne potrebe rasta, razvoja i aktivnosti. Psi malih pasmina zahtijevaju posebnu prehranu, jer male pasmine imaju i manji volumen želuca, te fizički ne mogu podnijeti veće količine hrane u isto vrijeme. S obzirom da su im njuška i zubi mali, moraju jesti hranu koju lakše žvaču i gutaju.

 
Tijekom topla vremena potrebe za energijom se smanjuju, a tako i količina hrane. Suprotno, zimi su povećane potrebe za energijom, te količine hrane kako bi se održala tjelesna temperatura. Zbog specifičnog metabolizma pasmine malih pasa potrebno je hraniti više puta dnevno što im osigurava dovoljno energije za rast i otpornost organizma Psa bi trebalo hraniti u isto doba svaki dan..
Shih Tsui su vrlo osjetljivi na alergije vezane uz hranu, a neke od namirnica koje bi svakako trebali izbjegavati su:
  • Kukuruz  - koji kod pasa može uzrokovati svrbež, crvene točke, prhut, prekomjerno linjanje, probleme sa probavom.
  • Čokolada - sadrži teobromin-tvar koja potiče rad srca. Manje količine čokolade uzrokuju teturanje, otežano disanje, povraćanje,  bol u trbuhu,  povišenu temperaturu, ubrzanje bila, dok veće količine mogu dovesti do aritmije, napada sličnih epileptičnim, kome i uginuća.
  • Luk i češnjak – sadrže otrovni spoj tiosulfat koji oštećuje crvene krvne stanice  i uzrokuje anemiju koja se očituje otežanim disanjem, povraćanjem i oštećenjem jetara.
  • Grožđe i suhe grožđice-  koje mogu dovesti do oštećenja bubrega.
  • Indijski oraščići - uzrokuju povraćanje, tremor tjelesne muskulature, te slabost ili paralizu stražnjeg djela tijela. Životinje često ne mogu ustati, tužne su i dahću. Neki psi imaju otečene noge i bolno reagiraju na njihovo diranje.
  • Određene vrste gljiva - uzrokuju  jak bol u abdomenu, slinjenje, povraćanje, dolazi do oštećenja jetara, kome i smrti.
  • Krumpir – sadrži enzime koje ne mogu probaviti te se javlja bol, povraćanje i umor.
  • Kosti – usprkos uvriježenom mišljenu kako psi jedu kosti, one su zapravo itekako štetne, pogotovo za male vrste pasa. Vrlo je važno izbjegavati bilo kakve kosi, naročito od peradi i ribe jer mogu uzrokovati začepljenje i razderotine u jednjaku, želucu ili crijevima. Masni ostaci hrane mogu uzrokovati upalu gušterače, naročito u većim količinama.
Danas su na tržištu prisutni različiti proizvođači koji nude širok spektar hrane za kućne ljubimce i to prilagođene samim pasminama, životnoj dobi te kilaži. Stoga nema razloga da svom ljubimcu ne priuštite ono najukusnije i najzdravije za njega. No Amor ponekad ne može odoljeti slatkome... :)


...kao ni ovaj psić koji moli za slatkiš :)

Shih Tzu moli za kolačić :) 

Nema komentara:

Objavi komentar