utorak, 15. svibnja 2012.

Fizičke karakteristike Shih Tzua


Shih Tzu je mali pas snažne, skladne građe. Naraste u visinu od 25cm do 27cm i težine je od 4,5kg do 8,1kg (iako je idealna težina do 7,3kg). Imaju okruglu, široku glavu te plosnatu njuškicu sa blagim zagrizom nalik kliještima. Brada i brkovi su prilično dugi i gusti, a dlaka na njuški raste prema gore što psu daje izgled nalik cvijetu krizanteme. Oči su im velike, tamne, okrugle, toplog izraza. Imaju velike, duge, viseće uši s dugom dlakom tako da izgledaju kao da se stapaju s dlakom vrata.
Vrat im omogućuje ponosno držanje glave. Tijelo im je duže između grebena i korijena repa nego što iznosi visina psa u grebenu. Leđa su ravna, a slabine dobro povezane i snažne. Prsa su široka i duboka. Rep je gust i bogat dlakom, nalik perjanici. Visina najviše točke luka repa je otprilike jednaka visini glave kako bi psu davao skladan izgled. Noge su kratke i mišićave sa snažnim kostima, što je moguće ravnije, kompatibilne sa širokim i dubokim prsnim košem. Lopatice su čvrste, dobro zakošene unatrag. Šape su zaobljene, čvrste, dobro razvijenih jastučića, izgledaju velike zahvaljujući bogatoj dlaci. Hod mu je arogantan. Glavu i rep drži visoko, što mu daje dodatan dojam samopouzdanja 


Dlaka je duga, gusta, i ravna (blaga valovitost je dozvoljena) s dobrom poddlakom koja je izrazito gusta i daje mu poseban, uglađen izgled krzna. Jako se preporuča da dlaka na glavi bude povezana Sve boje su dozvoljene, a bijela lisa na čelu i bijeli vrh repa vrlo su poželjni kod višebojnih primjeraka. Uz  pravilnu njegu može proživjeti dug životni vijek procijenjen na 14 do 16 godina.
Karakteristike preuzete sa:  http://www.pasoddy.com/dog/Shih%20Tzu_.htm

Nema komentara:

Objavi komentar