utorak, 15. svibnja 2012.

Održavanje i briga za Shih Tzua


Shih-Tzu je vrlo zdrava i otporna pasmina, a uz pravilnu njegu može proživjeti dug životni vijek. Duga i raskošna dlaka, različitih boja i oznaka čini Shih Tzua vrlo privlačnim. Od njihova boravka na carskom dvoru, kad se o njima brinula horda sluga, pa sve do danas, stvari se nisu promijenile. Potrebno im je svakodnevno češljanje i uređivanje kako bi im se dlaka održala lijepom i zdravom. Osobito se to odnosi na dlaku glave, koja bi trebala biti povezana, a područje oko očiju te dlaku brkova i brade treba stalno održavati urednim. Ako se dlaka čuva za izložbu, zahtijeva i dodatnu njegu koja iziskuje svakodnevno četkanje kako bi se izbjeglo zapetljavanje dlake, a to izgleda ovako:

 
S kratkom frizurom, također poznatom kao "pet trim" ili "puppy cut", može ih se četkati nešto rjeđe, ali isto tako zahtijevaju redovito šišanje.
Često se kod ukrašavanja i groominga krzno na glavi vezuje u čuperak koji strši. On se naziva „topknot“, a mnogim različitim kopčama i mašnama pas se uljepšava kako bi izgledao još "slađi". Ukusi se razlikuju, ali ja nisam pobornik tako duge dlake. Nikada nismo pustili da Amoru dlaka naraste duže od onoga što vidite na sljedećoj slici.

 
 





Osim što mi nije pretjerano lijepa, duga dlaka zahtjeva prekomjernu njegu, i smatram da je nepogodna za psiće. Otežava im kretanje i teško se bore s vrućinom. Zato Amor izgleda ovako. :)

 




No, naravno da ga ne šišamo sami. To prepuštamo rukama stručnjaka u posebnim salonima namijenjenima uljepšavanju pasa. 








 
 



Ova pasmina se vrlo malo linja, a redovitim četkanjem i kupanjem, ono se može svesti na minimum. Budući da se tako malo linja, idealan je kućni ljubimac i pogodan za ljude koji pate od alergija.
Možda ćete se u početku malo boriti kad dođe vrijeme za kupanje, no vrlo brzo se naviknu na vodu i zavole mjehuriće, no morate paziti da svakako upotrijebite šampon za pse jer će u protivnome dlaka biti gruba i psić će se neprestano češkati.


















 
Osim njegove dlake koja zahtjeva svakodnevnu njegu, radi se o prilično nezahtjevnoj pasmini i vrlo prilagodljivoj. Ali postoji još nekoliko stvari na koje treba obratiti pozornost. Kako je kod Shih Tzua nos malen i ravan, u procesu hranjenja može doći do prljanja njuškice.  Jednom kada pas završi s obrokom, vlasnik bi mu trebao brisati lice sa vlažnim papirnatim ručnikom da se uklone ostatci hrane. Ovo je drugo područje gdje frizura igra važnu ulogu; prikladna frizura za izložbu će se više zaprljati (često čak zahtijeva da se kosa poveže gumicom radi učinkovitijeg hranjenja), dok će kraću dlaku biti potrebno samo obrisati.

Dok piju, Shih Tzue je ponekad potrebno nadgledati jer im voda  može lakše ući u nos koji je u razini lica te može spriječiti disanje. To je razlog zašto se mnogi Shih Tzui obučavaju piti vodu iz bočice. Osim što onemogućuje da im voda uđe u nos, bočica će održati lice čistim i suhim te spriječiti promjenu boje dlake u crvenkastu. Područje oko očiju treba provjeravati svaki dan i, kada je to potrebno, očistiti nakupljenu sluz.
Redovito mu provjeravajte i čistite uške, a osim toga, podrezujte noktiće svakih mjesec dana jer se u protivnome lako mogu ozlijediti.

U zimskom razdoblju, potrebno ih je zaštiti od hladnoće. Amor obožava snijeg, ali često mu se dlaka toliko smoči i zapetlja da ga je gotovo nemoguće raščešljati, a i šapice mu promrznu. Zato izlazi pripremljen za hladnoću. :)



Isto tako potrebno je brinuti i o njihovoj oralnoj higijeni. Najbolje bi bilo kada bi im čistili zube četkicom, no ukoliko nemate tu sreću da vam to i dopuste, možete posegnuti za različitim grickalicama i dentastix štapićima koji će očistiti njihove zube, ojačati ih, dati im nešto za zanimaciju, a uz sve to su i psićima ukusni. Amoru su one prave slastice te ih traži svaki put kad misli da je nešto dobro napravio i zaslužuje nagradu.
Posebno pripazite ako udomite štene jer će jačati zube na svemu što mu se nađe na putu. U Amorovom slučaju, to su bile cipele i sav drveni namještaj.


Broj komentara: 11:

  1. predivniiiiii ja bih jednog kupila

    OdgovoriIzbriši
  2. kod koga mogu kupiti shi tzua ali trobojnog i da je ženkica

    OdgovoriIzbriši
  3. molim vas možete li mi javiti na moju mail adresu gdje mogu kupiti shi tzua ali da ima papire i sve ostalo jednu trobojnu ženkicu koja ima roditelje šampione...moja mail adresa je andrijana.conjar2015@gmail.com
    Ja sam iz Rijeke,nadam se da ćete mi pomoći u potražnji takvog psića jer ih strašno volim.
    Hvala unaprijed

    OdgovoriIzbriši
  4. molim vas možete li mi javiti na moju mail adresu gdje mogu kupiti shi tzua ali da ima papire i sve ostalo jednu trobojnu ženkicu koja ima roditelje šampione...moja mail adresa je andrijana.conjar2015@gmail.com
    Ja sam iz Rijeke,nadam se da ćete mi pomoći u potražnji takvog psića jer ih strašno volim.
    Hvala unaprijed

    OdgovoriIzbriši
  5. kod koga mogu kupiti shi tzua ali trobojnog i da je ženkica

    OdgovoriIzbriši
  6. predivniiiiii ja bih jednog kupila

    OdgovoriIzbriši
  7. Evo kupila sam curicu i ima 3 mjeseca i nazvala sam ju Mery..ali imamo problem sa piskenjem i kakanjem po kuci i kako ju nauciti na nuzdu da obavlja vani? Hvala

    OdgovoriIzbriši
  8. https://www.facebook.com/groups/1172419212780687/ očekujemo leglo 22.7.ili 26.7.2017.

    OdgovoriIzbriši
  9. Evo i ja sam postala vlasnica ove predivne male vtste, mala se zove Kim kod bas je 2 dana i nuzdu Vrsi sama na pelene nemamo rijeci koliko je pametna, hvala na savjetima oko održavanja dlake idemo dan po dan 😁 zao mi je sto ne mogu staviti slikicu, nezz kako 🤷‍♀️🤷‍♀️

    OdgovoriIzbriši
  10. imam štene ši cu,2mj.stara,ne znam da li mi se čini ali kao da ima problem sa disanjem.ne dahće kao ostali psi kad im je vruće,kao da se muči dok spava i stalno mjenja položaj,usto i ubrzano diše,inače je zaigrana ,grize što stigne i dobro jede,da li je to normalno kod štenaca ši cu ili da idem kod veta.ima 1,5 kg

    OdgovoriIzbriši